Nokta RS Pinpointer - Gépítélet - femkeresok.eu

Keresés
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Nokta RS Pinpointer

Közzétette Vakond itt Nokta · 12/3/2015 17:26:00
Nokta Pinpointer Teszt


Új gépek kerültek kínálatunkba, azonban mielőtt egy-egy műszert megjelenítünk a vakond.hu-n, alaposan górcső alá vesszük és leteszteljük. Most sem történt ez másképp, elétek is tárom az eredményt:

A Nokta cég termékeiről van szó. Igen, páran felszisszentek, hogy az átverés. Fémkeresős körökben köztudott, hogy a Nokta "talajradar" egy hologramot jelenít meg kijelzőn, mintha az a földben fekvő tárgy alakjára utalna. Valójában a több száz előre letárolt hologram közül egy véletlenszám generátor kiválaszt találomra egyet. Könnyen ellenőrizhető, ha egymás után háromszor ugyanazt az érmét mutatjuk a "talajradarnak", mind a háromszor különböző ábra jelenik meg, hol kör alakú lesz, hol hosszúkás, esetleg épp üreg.

Persze, elkezdődött a ködösítés, hogy igen, vannak hamisított Nokták, de van eredeti is, ami tényleg jó... Utóbbi olyan, mint a becsületes politikus, mindenki halott róla, csak még senki nem látta! Mindezek ellenére, úgy döntöttem, előítéletek nélkül, objektíven állok neki a tesztelésnek, hátha összekapták magukat a fiúk a Noktánál. Íme a teszt:
Nokta Pinpointer:

árban fele/háromnegyede (104 euro) a piacvezető pinpointereknek, ez mindenképp pozitív.
a csomagolása tetszetős, elegáns.


a csomag tartalma:


a műszer: 23 cm hosszú, és kereken 100 gramm, azaz 0,1 kg, ami a csoportjában nagyon jónak számít. A legnagyobb szélessége 5 cm, tehát nem tégla méretű, könnyen tenyérbe fogható, ha még csúszásgátló markolata lenne, (az a pár rovátkolás már nem került volna sokba) azt mondanám, tökéletes. Az illesztések jól passzolnak, sorja mentesek. 1 darab 9 Voltos elemmel működik, ami hátulján csúsztatható be. A záró fedél passzos, de könnyen eltolható, nem kell szenvedni vele. A polaritás a műszer oldalán van jelezve a műanyag ház anyagába préselve, így az nem kopik le, jól látható. Véletlenül fordítva polaritással behelyezett elemnél a gép nem működik, de nem megy tönkre. Szintén jó tulajdonság. Az elem behelyezése után (kicsit befelé kell nyomni, és a záró fedél könnyen visszamegy a helyére. Eddig azt kell mondjam, hogy nem találtam hibát rajta, sőt, meglepően jó megoldások is vannak rajta.A bekapcsoló gomb mellett található egy szenzor, illetve előtte egy LED, de erről bővebben majd a működésnél írok.


Ami számomra nem tetszett: középtájon, felül található a három állású bekapcsoló gomb. Nem központosan helyezték el, előre kevesebbet mozdul el, mint hátra, van egy kis holtjátéka. Ez még elviselhető, ami számomra zavaró, hogy egy besüllyesztett tolókapcsolóról van szó. Ez jó, hogy nem áll ki a műszer testéből, így véletlen nem lehet ki, vagy átkapcsolni, de ha besározódik, akkor lehet pucolgatni gyufaszállal.


A márkanév címkék ragasztása már most nem tökéletes, a szennyeződés könnyen alámegy, pár használat után a címkék valószínűleg lejönnek róla.

Ez meglepő, mert egy valóban igényesen kivitelezett szerkezetnél, erre figyelhettek volna.

9 voltos elem. Nem "no name" elemet csomagoltak mellé (ahogy a gyártók többsége), hanem minőségi Duracellt.
Fekete, vart műbőrtok, övcsipesszel. Csíptetős, nem kell az övre fűzni, az acél csipesz elég erősnek tűnik, ahhoz, hogy ne vesszen el. Matt színű, a szegecsek krómozottak. A pinpointer jól illeszkedik bele. jónak tűnik.


Leírás. Angol nyelvű leírás, ábrákkal, tanúsítvány. Nem olyan bonyolult műszer, hogy ne lehetne érthető, de írok hozzá magyar nyelvű gépkönyvet.

Az eddigiek alapján, apróbb hiányosságokat, kényelmi funkciókat eltekintve azt mondom, hogy ez egy jó kis pinpointernek tűnik. Nézzük meg a működését is.

Teszt:


Nos, az első nagyobb meglepetés itt ért. A reklámképeken jól látható, akár vezeték is kereshető vele a falban, így a vásárlása otthon is könnyen előadható: Szívem, már mióta mondod, hogy építsük át a konyhát. Ezzel a kütyüvel, megkereshetem a falban a vezetékeket, nem tudni merre futnak, ugye nem akarod, hogy baleset történjen, stb... No beállítottam a kamerát, hogy erről készítek egy kis videót. Nem jelezte! Hát ez így nehéz lesz!

Fogtam egy másik, neves gyártó pinpointerét, megnéztem azzal is, az sem jelezte. Akkor a hiba bennem van, nem a készülékben. Nekiálltam vizsgálni és igaz, hogy a katalógus azt írja, hogy minden irányban, az 360 fokban érzékel, de nem egyformán. A pinpointer a csúcsánál sokkal érzékenyebb! Valahogy így kell elképzelni:

Ezután már minden simán ment, szépen jelezte a vezetéket is, ahogy a videón is látható, csak a hegyével kellett keresni.

Bekapcsoláskor két üzemmód van:

Hátrahúzva hangjelzés. jól hallható hangos, de nem zavaró magas hangot ad. Bekapcsoláskor egy pityegés és egy fényjel jelzi, hogy a műszer használatra kész.

Előre tolva rezgő üzemmód. Érezhetően rezeg és még hallható is rezgés. Bekapcsoláskor szintén egy pityegés és egy fényjel jelzi, hogy a műszer használatra kész.

Alacsony akkufeszültség esetén 3 pityegés hallható.

És essen szó a korábban említett elülső LED-del kapcsolatban.
A Nokta pinpointer intelligens. A beépített szenzor érzékeli, ha körülötte sötét van és automatán világítani kezd. Például, ha a fémdetektoros a gödörben keresi vele a tárgyat, akkor ez a kis gép magától világítani kezd, hogy jobban látható legyen, mit keresünk. Ez az funkció, sajnos, nem kikapcsolható. Így a műszer éjjeli keresősök számára inkább átok, mint áldás, mivel bekapcsolt állapotban folyamatosan világít. Bár a LED süllyesztett, így nem látni távoltól, ha világít, de a ruházatot megvilágítja. (a gépkönyv azt írja, ha az oldalsó szenzort letakarjuk az ujjunkkal, akkor felkapcsolhatjuk a lámpát. Ezt nekem nem sikerült elérni. hiába fedtem le ujjal, marokkal, nem gyulladt ki. Ha ruhával, ingujjal takartam le abban a pillanatba világítani kezdett)

Na de nézzük a teszt eredményeket. Használtam egy kontroll műszert is (white's Bullseye II), hogy látható legyen mihez hasonlítani.

Teszttárgy \tHagyományos \tNokta RS
200 forint \t3,2 cm \t4,5 cm
100 forint \t3,5 cm \t4 cm
50 forint \t3,8 cm \t4,8 cm
20 forint \t3 cm \t4,2 cm
10 forint \t3,4 cm \t4 cm
5 forint \t2,5 cm \t4,1 cm
kisbronz 13 mm \t2,4 cm \t2,7 cm
kisbronz 9 mm \t2 cm \t2,1 cm

ólomgolyó 10 mm
\t1,8 cm \t2,5 cm
aranylánc 4 mm \t0,4 cm \t0,9 cm

Na, ezek a teszteredmények engem is megleptek! Mindkét műszer esetén új elemet használtam és egy formán a csúcsnál mértem. A hitelesség kedvéért készítettem róla tesztvideót is.

Összegezve:
Kisebb konstrukciós hibáktól eltekintve, ez egy használható pinpointernek tűnik. Egyetlen nagyobb hátrányát az automata világításban látom, bár használható zseblámpának is, de a fény zavaró lehet.Nincs hozzászólás

Legfrissebb bejegyzések
Bejegyzések hónaponként
Kategóriák
Felhők
Nokta
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz